Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών.

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα έδωσε το «πράσινο φως» για χρήση του εν λόγω εμβολίου στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας, ανοίγοντας το δρόμο για διάθεσή του στην Ευρώπη.

Η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έρχεται εβδομάδες αφότου άρχισε να αξιολογεί την επέκταση της χρήσης του εμβολίου, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, εναπόκειται στα ευρωπαϊκά κράτη για το πότε θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν. Η χρήση του εμβολίου στα παιδιά θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στους 16 και άνω, δηλαδή σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων μεταξύ τους.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε σε περίπου 2.000 παιδιά από 12 έως 15 ετών που δεν είχαν κανένα σημάδι προηγούμενης λοίμωξης.

Η δοκιμή έδειξε ότι η ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα ήταν συγκρίσιμη με την ανοσοαπόκριση στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 25 (όπως μετρήθηκε από το επίπεδο αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2).

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είναι παρόμοιες με αυτές των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετό. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από τον εμβολιασμό.