Βραχίονας εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων ηλικιωμένων στη Ρόδο εξαρθρώθηκε από την τοπική Υποδιεύθυνση Ασφαλείας.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν το Σάββατο το βράδυ στη Ρόδο, μια αλλοδαπή κι ένας Έλληνας, κατηγορούμενοι για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη μιας αλλοδαπής, συνεργού των συλληφθέντων.

Όπως διαπιστώθηκε, η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχική δομή στο πρότυπο πυραμίδας, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών. Στη Ρόδο δραστηριοποιούνταν τα περιφερειακά μέλη, με κύρια αποστολή την επιτήρηση των θυμάτων, την είσπραξη-συλλογή των χρηματικών ποσών και την παράδοσή τους στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς τη μέθοδο απάτης που χρησιμοποιούσαν, ο αρχηγός της οργάνωσης, με έδρα το εξωτερικό, αρχικά προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων σε ανυποψίαστους ηλικιωμένους πολίτες, με το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα. Ακολούθως, με τη βοήθεια συνεργών του που προσποιούνταν τα συγγενικά πρόσωπα, τους έπειθε να παραδώσουν χρήματα ή κοσμήματα για την αποφυγή σύλληψης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε βάρος των συγγενών τους.

Από την αστυνομική έρευνα που διεξήχθη βασιζόμενη σε σχετικές καταγγελίες, συγκέντρωση προανακριτικού υλικού, ανάλυση στοιχείων και συσχετισμό συναφών υποθέσεων, εξιχνιάστηκαν εννέα απάτες και 37 απόπειρες, τις όποιες διέπραξαν το διάστημα από 20 Ιουνίου 2020 έως προχθές Σάββατο.

Η εξάρθρωση του βραχίονα στη Ρόδο επιτεύχθηκε στο πλαίσιο άμεσης διερεύνησης τριών πρόσφατων περιστατικών που καταγγέλθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, αστυνομικοί της οποίας κατάφεραν, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, να εντοπίσουν τους συλληφθέντες.

Υπολογίζεται ότι οι κατηγορούμενοι από τις απάτες που διέπραξαν αποκόμισαν 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τις 537.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες, αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, 350 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Τα κατασχεθέντα χρήματα και κοσμήματα που προέρχονταν από τις απάτες αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Κυριακή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, κρατούνται και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο τερματισμός της δράσης του κυκλώματος είναι απότοκος της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την εξιχνίαση κάθε περίπτωσης εξαπάτησης πολίτων ιδίως όταν αυτές αφορούν πρόσωπα τρίτης ηλικίας.