Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καθώς για τις μεταλλάξεις.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν έχουμε συγκριτικές μελέτες ανάμεσα στα τέσσερα εμβόλια», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Βασιλακόπουλος με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολιασμών σε νέες ηλικιακές ομάδες και τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Και προσέθεσε το εξής: «Όλα τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και για την ήπια νόσο και σχεδόν αποτελεσματικά για τη σοβαρή νόσο. Έχουν ένα τέτοιο προφίλ ασφαλείας, που όλοι οι Οργανισμοί έχουν πει ότι είναι ασφαλή».

«Οι μεταλλάξεις είναι κάτι πολύ φυσιολογικό»
Ο καθηγητής ήταν επίσης, καθησυχαστικός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Οι μεταλλάξεις είναι κάτι πολύ φυσιολογικό στην πορεία μιας πανδημίας. Ο συγκεκριμένος είναι ένας ιός RNA, ο οποίος μεταλλάσσεται πιο αργά από τον ιό της γρίπης».

«Η μετάλλαξη που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα είναι το βρετανικό στέλεχος. Ευτυχώς, τα εμβόλια τα οποία διαθέτουμε το πιάνουνε πάρα πολύ καλά. Έχει καταγραφεί και ένα άλλο στέλεχος, το B1 1 318 το οποίο, από μερίδα του τύπου, μετονομάστηκε σε αθηναϊκό στέλεχος και φόβισε τον κόσμο, δίχως να υπάρχει λόγος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.