“Το μέλλον δεν ανήκει στη βία. Το μέλλον δεν ανήκει στη δύναμη. Στη λογική ανήκει το μέλλον…”

Έπειτα από μια μεγάλη περιοδεία με κεντρικό σταθμό την θριαμβευτική παρουσίαση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» έρχονται για τις τελευταίες τους παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Η συνταρακτική τραγωδία του Αισχύλου, η οποία επιλέχθηκε από το Θέατρο Πορεία στο πολυσυλλεκτικό του ρεπερτόριο, ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρ, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών.

Ο Άρης Μπινιάρης συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με όχημα τoν Προμηθέα Δεσμώτη. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου με το σώμα και τη φωνή. Mέσα από ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύονται έτσι τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας.

«Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον», όπως λέει ο ίδιος. Στον ρόλο του Προμηθέα, διαχρονικού συμβόλου αντίστασης απέναντι στην εξουσία, ο Γιάννης Στάνκογλου.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» έκανε πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου στα Χανιά, έδρα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου. Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάστηκε στις 20, 21 & 22 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Σε όλες τις παραστάσεις θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν κατά της διασποράς της COVID-19.

Πρόγραμμα θερινής περιοδείας:

1 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη, Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης

5 Σεπτεμβρίου: Φάληρο, Faliro Summer Theater

7 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

15 Σεπτεμβρίου: Βριλήσσια, Θέατρο Βριλησσίων Αλίκη Βουγιουκλάκη

16 Σεπτεμβρίου: Πειραιάς, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο

17, 18 Σεπτεμβρίου: Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου

19, 20 Σεπτεμβρίου: Ηρώδειο, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού**

26 Σεπτεμβρίου: Λαύριο, Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

 

* Κλείστε εγκαίρως τα εισιτήριά σας πριν εξαντληθούν, καθώς οι παραστάσεις έχουν ανοίξει με μειωμένη πληρότητα λόγω των μέτρων κατά της Covid-19.

**Στις παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι