Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια εναλλακτική λύση σε όσους επιθυμούν να καταγράφουν κατά τη διάρκεια της μέρας τις ζωτικές τους λειτουργίες αλλά δεν θέλουν να χρησιμοποιούν κάποιο από τα έξυπνα ρολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά και διαθέτουν τέτοιες λειτουργίες.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μπλουζάκι τύπου T-shirt το οποίο ενσωματώνει συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής των ζωτικών λειτουργιών του ατόμου που το φοράει και ειδικότερα την καρδιακή λειτουργία. Το μπλουζάκι αποτελείται από εξαιρετικά λεπτές νανοΐνες άνθρακα που μοιάζουν με βαμβακονήματα. Οι ίνες αυτές ενσωματώθηκαν στο μπλουζάκι με συμβατικές μηχανές γαζώματος.

Το μπλουζάκι καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό πραγματοποιώντας συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές μια μικρή τροποποίηση οι νανοΐνες μπορούν εκτός από την καρδιακή λειτουργία να καταγράφουν μυϊκά και αναπνευστικά δεδομένα του ατόμου που φορά το μπλουζάκι.

Στις δοκιμές το μπλουζάκι αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό στη συλλογή δεδομένων των ζωτικών λειτουργιών από τις συμβατικές ιατρικές συσκευές παρακολούθησης που τοποθετούνται στο στήθος. Οι ίνες γαζώνονται στο μπλουζάκι με διάταξη τέτοια ώστε να δημιουργούν στην ουσία ένα ηλεκτρόδιο με το οποίο θα ενώνονται σε αυτό συσκευές ασύρματης μετάδοσης δεδομένων (Bluetooth) για να στέλνουν τα στοιχεία που καταγράφουν σε κινητά τηλέφωνα.

Η διάταξη ζιγκ ζιαγκ επίσης επιτρέπει στο ύφασμα να τεντώνεται χωρίς να καταστρέφονται οι νανοΐνες. Οι ερευνητές συνεχίζουν τις εργασίες τους θέλοντας να βελτιώσουν την επαφή της μπλούζας και των συστημάτων της με το δέρμα για να μπορούν αυτά να καταγράφουν περισσότερα αλλά και ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας δεδομένα.